Slik finner du billig bredbånd internett
Ute etter billig bredbånd? Ved å bruke vår samarbeidspartner for bredbånd vil bredbåndselskapene konkurrere med deres beste tilbud. På den måte vil du være sikret et billig internett i nåværende eller ny bolig.
Hva er bredbånd?
Det finnes ingen egenrådig eller standardisert betydning av ordet eller begrepet bredbånd. Allikevel er alle enige om at bredbånd er betegnelsen på medier, overføringer og teknologier eller et samlebegrep for høyhastighets dataoverføring mellom to eller flere brukere.
Så å si alltid gir bredbånd tilgang til Internett, men det finnes unntak der kun data skal transporteres mellom to steder som f. eks avdelingskontorer i forskjellige byer.
I dagens samfunn kan vi si bredbånd er definert som hastigheter som er over 1,5 Mbit/s, men dette er stadig i utvikling siden forbrukere og applikasjoner krever mer og mer båndbredde. Det er en evig kamp mellom de forskjellige leverandørene om hva som egentlig er bredbånd, superbredbånd, ultrabredbånd osv.
Klar? Finn billigste internett nå!
Hastigheten på bredbånd i Norge
Gjennomsnittshastigheten på privatbredbånd i Norge økte fra 11,4 Mbit/s i 4. kvartal 2011 til 12,8 Mbit/s i 1.kvartal i 2012 og totalt finnes det over 3 millioner bredbåndsabonnement til privatpersoner i Norge. Per 2020 er snitthastigheten over 100 MB/s.
Hastighet på bredbånd
Et bredbånd består av en nedlastningshastighet og en utlastningshastighet. For eksempel i produktet Ventelo 20000 / 1000, har du 20000kbs i nedlastningshastighet mens 1000kbs utlastningshastighet. Det er vanlig at nedlastningshastigheten er høyere enn utlastning hastigheten, og du må stort sett benytte deg av fiber eller Shdsl om du ønsker synkrone hastigheter.
Når du bruker nedlastningshastigheten på bredbåndet
Når du for eksempel går på bredbandstest.no bruker du nedlastningshastigheten til bredbåndet for å laste siden. Det samme gjelder om du Streamer/ser serier via TV2Sumo eller lignende. Oppsummert så er alt av informasjon du mottar fra internett avhengig av nedlastningshastigheten på bredbåndet ditt.
Når du bruker opplastningshastigheten på bredbåndet
Når du sender e-post, eller når du i andre former sender informasjon fra deg på internett. Av tyngre operasjoner bruker du uthastigheten når du for eksempel laster filer opp til en FTP-server eller kobler deg mot jobben via VPN.
Hvilken hastighet på bredbåndet skal jeg velge?
Det avhenger av hva du skal bruke bredbåndet til og hvilke nettvaner man har. En vanlig familie går som regel for en kraftig linje, ettersom man ønsker at flere personer skal være på internett samtidig. Bor man alene og har normale nettvaner kan man legge seg midt på treet, om man ikke spiller eller utfører andre operasjoner som krever mye båndbredde av bredbåndet. Bruker man internett i moderat form kan man velge en lav hastighet i en oppstartsfase.
Forskjellige typer bredbånd
I dagens samfunn finnes det forskjellige typer bredbånd. Disse kan kategoriseres i følgende undergrupper:
DSL
DSL står for Digital Suscriber Line og består av underkatagoriene ADSL, ADSL2, ADSL2+, SHDSL og VDSL. Dette er både asymmetriske og symmetrisk bredbåndslinjer basert på kobbernettet fra Telenor.
ADSL2+ priser
ADSL2+ teknologien brukes for å levere hastigheter mellom 8 – 20 Mbit. Denne teknologien er veldig vanlig i dag, og den typiske norske familien har en ADSL2+ linje og ofte et 20/1 Mbit produkt. Prisene på ADSL2+ varierer stort, og du kan finne ADSL2+ linjer fra under 300 kroner til over 500 kroner.
Superbredbånd VDSL priser
Superbredbånd koster naturlig nok mer enn vanlig ADSL og ADSL2+. Dette er høyhastighetsbredbånd med stor kapasitet. Pris på superbredbånd ligger normalt på mellom 400 – 600 kroner.
SHDSL priser
SHDSL leveres sjeldent til privatpersoner, og prisen på SHDSL som er en teknologi som muliggjør synkrone hastigheter via telefonlinjen er tradisjonelt høy. I dag benyttes denne teknologien stort sett av bedrifter som ønsker synkront bredbånd.
Kabel
Bruker kabel-tv nettet som omdanner datastrømmer fra Internett til ett digitalt signal som kan overføre på kabelnettet. Kabelleverandørene har bygget ut egne nettverk som i hovedsak består av fiber fra punkt til punkt, og koaksialkabel videre til sluttbruker.
Fiber
Fiber er allment akseptert den teknologen som er best for overføring av data. Det er ”ubegrenset kapasitet” i fiberkablene og hastighetene blir begrenset på utstyret i nettverket, ikke fiberkabelen.
Fiber priser
Fiberpriser ligger i samme kategori som Superbredbånd priser, men det avhenger selvfølgelig av hastigheten på bredbåndet du bestiller. Fiberabonnementer har i teorien ingen bunn eller tak når det kommer til båndbredde. Dette leveres også ofte i pakker med TV og IP-telefoni. Etableringsprisen på fiber er tradisjonelt markant høyere enn bredbånd via kabel og telefonlinjen.
Trådløst bredbånd
Trådløst bredbånd er bredbånd som benytter radiobølger til kommunikasjon og kalles ofte WLAN (Wireless LAN). I takt med at flere og flere har fått bærbare datamaskiner er trådløst bredbånd en enkel måte å koble flere datamaskiner sammen i ett ikke kablet LAN.
Mobilt bredbånd
Mobilt bredbånd er et samlebegrep på bredbånd levert via mobilnettverket. Ett minimumskrav for å kunne ta i bruk mobilt bredbånd er GSM dekning, med andre ord har du dekning på din mobil er det mulig å benytte seg av mobilt bredbånd.
For kun få år siden var mobilt bredbånd sammenlignet med fast bredbånd enn tregere løsning, men oppgraderinger i mobilnettet har gjort at mobilt bredbånd kan konkurrere mot dette.
Mobilt bredbånd priser
Mobilt bredbånd vokser i Norge og priskrigen og tilbyderne er mange. Så normal pris på mobilt bredbånd ligger gjennomstilig på 200 til 300,- kroner i måneden. Husk at de fleste mobile bredbåndkommer med et forbrukstak i måneden. Det samme som blant annet mobilabonnement gjør. Bruker du mer enn dette taket strupes enten linjen din, eller så må du betale for den overskytende bruken.
Priser bredbånd
Når du bestiller et bredbåndsabonnement i Norge binder du deg i de aller fleste tilfellene i 12 måneder. Prisen du forplikter å betale, er statisk i denne perioden. Det vil si at leverandøren ikke kan skru opp prisen mens du er i bindingstid. Bestiller du et bredbånd til 399,- i måneden, vil denne prisen være gjeldende under hele bindingstiden din.
Hvilke bredbånd er best?
I forhold til bredbåndsteknologien vil det nok være fibernett som er anerkjent som det beste internettet. Samtidig vil man jo også måtte tenke over hva man trenger. Når det kommer til hvem som leverer det beste bredbånd finnes det tester som f.eks. Besteitest.no og Bredbåndtest.no som har gjennomført test av dette.
Linjeleie
Har du ikke fasttelefon må du betale 79,- kroner i måneden i linjeleie. Dette er en fastpris og gjelder for alle leverandører som leverer xDSL.
Mer om bredbåndspriser i Norge.
I Norge har man Telenor som er Norges desiderte største leverandør, så følger NextGenTel, Broadnet, GET og Canal Digital om man ser på antall kunder registrert. Telenor er markedslederen og derfor naturlig nok ikke prisledende. Bak Telenor følger NextGenTel og Broadnet som helt klart har utfordrerposisjoner i markedet og som stadig dumper prisen på bredbånd. Get og Canal Digital leverer bredbånd via sine egne kabelnett. Som et resultat av dette presser dem sjeldent pris, grunnet den fraværende konkurransen, men de er heller ikke av de dyreste bredbåndsleverandørene. Andre mindre aktører legger seg som regel på prisnivået til leverandøren de låner nett av, det vil i teorien si at prisen styres av en av leverandørene nevnt over.
Når det gjelder fiber er Lyse den største leverandøren, markedsmessig kan fibermarkedet sammenlignes med Get og Canal Digital. Leverandørene leverer på monopol, og konkurransen er fraværende.
Få uforpliktende tilbud på billig bredbånd internett nå!
Ta i bruk vår uforpliktende og gratis tjeneste for å sammenligne billig bredbånd nå. Bruk tiden din på noe mer interessant, mens du samtidig sikrer deg selskapene sine beste priser og vilkår for bredbånd.
Finn billig bredbånd nå!